Tarinamme silloin ja nyt

Vuonna 2005 muutimme Urajärvelle. Olen aina pitänyt hevosista ja eläimistä ja oli luonnollista että, kun maalle muutetaan, mukaan kuvioihin tulee myös eläimet.

Mistä alkoi

Jo lapsena minua kiinnosti eläimet, niiden käyttäytyminen ja erilaiset lajikohtaiset elämäntavat. Miten eläin oppi ja mitä kaikkea eläimelle yleensä voi opettaa. Koekaniineina oli niin hiiriä, lintuja kuin kotieläimiä kissoista, kaneista ja koirista  hevosiin ja lehmiin.

Alkuun oli tarkoitus pitää vain omia hevosia...vain kaksi, niin olin päättänyt, mutta kuinka ollakkaan, pian hevosia oli enemmän ja pidimme tunteja ja vuokrasimme tallipaikkoja  ulkopuolisille.

Harrastuksesta tuli työ ja vuodet vieri pienimuotoista yritystoimintaa pyörittäen. Sillä tiellä kohtasin suomitamman, joka pisti silloiset omat hevosenkäsittelymetodini uuteen uskoon. Minulle sanottiin tamman osalta, että laita kovempaa rautaa suuhun ja anna sille selkään, niin kyllä se siitä. Tamma oli pahapäinen ja dominoi ihmisiä, varsinkin aikuisia. Lasten kanssa tuli juttuun hyvin. Syy käyttäytymiseen selvisi siitä, että sitä oli kohdeltu huonosti edellisillä omistajillaan.

Päätin kuitenkin etsiä jotain muuta keinoa saada tamma ymmärtämään ettei sen tarvitse käyttäytyä kuten teki.

Löysin netistä paljon luonnollisesta hevosmiestaidosta ja klassisesta ratsastuksesta kertovia aiheita ja videoita. Kiinnostus heräsi ja kiersin monen eri maastakouluttajan/valmentajan/ratsuttajan luona hakemassa enemmän tietoa ja taitoa ja omaa tyyliäni sillä saralla. Loppujen lopuksi oppimistani asioista kehittyi oma, itselleni sopiva tapa tehdä töitä ja kouluttaa hevosia. Se oli antoisaa aikaa, vaikkakin välistä oli pää sekaisin kaikesta uudesta. Lopulta tuo tammakin oli huomattavasti helpompi, eikä se enään kiukutellut käsittelijöille...eikä kovaa kättä tarvittu, ymmärrystä ja johdonmukaisuutta lempeällä tavalla, niin tamma pikkuhiljaa unohti ikävät kokemuksensa ja alkoi luottamaan ihmiseen uudelleen.

Nykyään minulle hevostelu on taas harrastus, ei niinkään työ. Tärkeintähän oman hevosen kouluttamisessa on se, että olemme itse tyytyväisiä saavutettuun suhteeseen hevosemme kanssa, me ihmiset kun odotamme niin erilaisia asioita hevosiltamme. Ja intensiivisellä etsimisellä jokainen varmasti löytää oman tiensä.

Tilan asukkaat

Jukka

Mieheni Jukka työskentelee pääsääntöisesti yrityksessämme (Ideaverkko Oy) jonka toimitilat on kotimme yhteydessä. Ideaverkko on mainostoimisto, jonka asiakkaina erikokoisia yrityksiä ympäri Suomen ja myös kansainvälisiä toimijoita. Päätoimen lisäksi hän kyllä ehtii auttelemaan tallin töissä, varsinkin enempi voimaa vaativissa :) tosin mieluummin hänen sydäntään lähellä on toisenlaiset hevosvoimat :)

Hevoset

Nykyisin tallissamme on 7 hevosta. Kolme issikkaa, Staka, Engill ja Vinur. Kaksi shirenhevosta, Patrick ja Bono, yksi Trait Poitevin hevonen Vador, sekä espanjalainen PRE hevoseni Poderoso. Viisi näistä hevosista on vielä minun. Kaksi, Bono ja Vinur löysi vuokraajistaan uudet omistajat ja hevoset saivat jäädä tänne kotitallilleen.

Kissat

Tallissa asuu myös kolme tallikissaa, Daisy, Abraham ja Ines.

Koirat

Lisäksi vahtia pitää kolme koiraa, PON Ossi, whippet Frodo ja bodenguero Jack. Kaikki kilttejä koiria, tosin käytöstavat on aina välillä hukassa ja korvat on kovilla kun Frodo ja Ossi mahtailee keskenään ...

In Memoriam

Niin monet nelijalkaiset ystävämme ovat lähteneet jo sateenkaarisillalle tai vihreimmille laitumille...Kiitos teille kaikille yhteistestä matkastamme, se matka on muokannut minusta sellaisen kuin olen nyt... Marmori, Tessu, Jerry, Hessu, Touho, Mikki, Nippan, Winston, Fanny, Donna ja Liitu.....rakkaudella ja kiittäen muistan teitä ystäväni ja toivon että tiemme vielä joskus kohtaavat


Terveisin,

Jaana Virtanen 

Kalliomaan talli