Talli ja sen asukit

Kalliomaan talli on yksityinen eu normit täyttävä talli, jossa 6 karsinaa, joista 2 poneille, kaksi normihevosille ja kaksi isoille hevosille. Lisäksi tallissa on pesupaikka ja pieni valjas/satula huone.

Pesupaikka on käytävällä ja tallissa on lämmin vesi sekä koneellinen ilmaistointi ja paloposti takaamassa turvallisuutta.

Tallirakennus on samassa rakennuksessa jossa me ihmisetkin asutaan, joten olemme siis kaikki saman katon alla. eli minä Jaana Virtanen ja mieheni Jukka asumme "tallin vintillä",koiriemme Ossi polski ovzarek nizinnyn, sekä pienen Jack bodengueron ja Frodo whippetin kanssa. Yhtä suurta perhettä siis...koirat, kissat, hevoset ja me :)

Tällä hetkellä tallilla asuu 5 hevosta ja ponien pihatossa 3. Tallin omat hevoset tällähetkellä: poitou ruuna Vador, shire poika Patrick, Esan shire ruuna Bono , sekä PRE ruuna Poderoso, PRE tamma Altanera sekä issikat Staka , Engill , sekä Ronjan Vinur ruuna.

Tallin hiirikissat, Daisy ja meille kotiutunut "villikissa" joka sai nimekseen Abraham. Donnan lähdettyä rajan taakse metsästysmaille, tilalle tuli pikkutyttö Iines.


Me ihmiset..

Jaana

Hevosiin olen hurahtanut jo lapsena. 4 vuotiaana olin hevosen selässä ensimmäisen kerran.

Eläinten kouluttamisesta olen ollut kiinnostunut jo alle 10 vuotiaana, silloin koulutettavina oli kaneja, lintuja, sisiliskoja, vasikoita, lehmiä, kissoja, hiiriä, koiria, ja tietysti hevosiakin. Luulenkin että silloinen ”kouluttaminen” oli alku askelia myöhempään kiinnostukseeni eläinten koulutuksesta.

Jossain vaiheessa koirat olivat pääosassa ja harrastin akilityä ja toimin myös kouluttajana lajissa, sekä tietysti myös tokoa harrastettiin.

Koirien koulutus vaihtui hevosiin kun saimme mieheni kanssa oman tilan, jonne muutettiin hevosinemme ja koirinemme vuonna 2005, silloin ostin kahden hevoseni lisäksi tamman joka oli hankala kaikessa, tuon hevosen myötä aloin kiinnostua entistä enemmän hevosen sielunelämästä ja siitä miten siihen voi vaikuttaa niin, että yhteistyö paranee ja syvenee. Kiinnostuin enempi myös maastakäsin koulutuksesta, sillä ratsastaminen tällä kyseisellä hevosella oli kuin extreme urheilua ja siitä oli turvallisuus kaukana. Tosin sitä oli huonosti aiemmin kohdeltu joten ymmärsin miksi se käyttäytyi kuten käyttäytyi.

Nykyään huomaan, että teen usein mieluummin maastakäsin työskentelyä hevosen kanssa kuin ratsastan, vaikkakin ratsastus on ja pysyy aina yhtenä osana hevosen kanssa tehtävää yhteistyötä, mutta se on vain se yksi osa ja paljon on muuta tullut rinnalle.. Olen tutustunut erilaisten maastakäsittelijöiden tapoihin käymällä heidän kurssejaan, sekä olemalla kursseilla mukana kuuntelemassa heitä ja poiminut sieltä itselleni sopivia ideoita, muokaten niistä sen oman tapani työskennellä hevosen kanssa. Toisilta kouluttajilta saa hyviä vinkkejä, mutta hevoset opettavat eniten, joka kerta uuden hevosen kanssa oppii lisää ja siksi työ on niin mielenkiintoista ja antoisaa ja uudet haasteet on kivaa ja palkitsevaa ottaa vastaan.

Omasta mielestäni ei ole ongelmahevosia, on vain ihmisiä ja hevosia joilla on kommunikaatio ongelmia toistensa kanssa.

Haluan opettaa ihmisille sen mitä itsekkin olen vuosien varrella oppinut hevosista. Hevonen on erittäin herkkä ja peilaa usein ihmistä tunnetiloiltaan. Kun hevosen kanssa tulee ongelmia, haluan paneutua ongelman syyhyn en vain sen poistamiseen, tärkeintä on tarkistaa että hevosella on kaikki fyysisesti kunnossa, joten mahdolliset terveydelliset ongelmat hoidetaan ensin ja sen jälkeen paneudutaan hoitamaan suhdetta ja rakentamaan luottamusta, jonka täytyy olla kunnossa jos halutaan että yhteistyö luistaa ihmisen ja hevosen välillä.

Käytän aikaa koulutukseen, sillä kiireellä ei tule niin pysyvää toimintatapaa kuin rauhassa tehden ja hevosen omistajan on myös oltava mukana koulutuksessa jotta homma hoituu myös siellä kotitallilla. Hevosten omistajien on joskus vaikea ymmrätää sitä, että koulutusta jatketaan myös siellä kotona, se että kouluttaja saa hevosen toimimaan hyvin, ei tarkoita sitä että hamaan tulevaisuuteen saakka se toimii kaikilla samoin, ei, vaan jokaisen on jatkettava koulutusta kotona jotta siitä tulisi osa arkipäivää sen hevosen kanssa.

Uusi intohimoni on parin viime vuoden aikana tallillamme aloitettu hevosakility, jota harrastan omien hevosteni kanssa aina kun aikaa jää ja koulutan myös muita kiinnostuneita akilityn saloihin. Akility syventää kommunikointia oman hevosen kanssa. Hevoset myös nauttivat siitä samoin kuin koiratkin.

Toivoisin että ihmiset ymmärtäisivät enemmän omia hevosiaan ja oppisivat käyttämään kehonkieltään apuna hevostensa kanssa harrastaessaan, sekä oppisivat lukemaan hevosen lähettämiä viestejä paremmin, ettei tulisi niin paljon väärinymmärryksiä kuin nykyään valitettavasti tulee. Lisäksi toivon että ihmiset miettisivät tarkkaan, ennenkuin hankkivat kaikenmoisia lisävarusteita hevosilleen, miettisivät, onko ne oikeasti tarpeellisia? Miksi niitä käytetään ja ennenkaikkea miten? Hevosta voi satuttaa tietämättään ja se ei auta yhteistyössä eteenpäin, vaan hankaloittaa sitä, kivun aiheuttaminen hevoselle ei koskaan saisi olla "normaalia" toimintaa.

Lisäksi haluaisin, että jokainen joka ajattelee hankkivansa hevosen, ottaisi selvää mitä se tarkoittaa kun on se hevonen hoidettavana ja ratsastettavana, paljon se vie aikaa ja rahaa ja onko kyseisellä ihmisellä oikeasti aikaa siihen, sillä monesti tulee yllätyksenä se, miten monta tuntia päivästä siihen harrastukseen menee jos sen tekee kunnolla, jos sitä aikaa ei ole, niin ehkä riittäisi se vuokraaminen tai ratsastus jonkun toisen hevosella silloin tällöin, sillä hevonen ei ole luotu seisomaan tarhassa 24/7..

Ennenkaikkea toivoisin ihmisten nauttivan yhteistyöstä hevostensa kanssa, eikä vain pelkästään siitä, että itse osaavat ratsastaa ja pärjäävät kisoissa, vaan että he oppivat näkemään itsensä ja hevosensa yhtenä kokonaisena pakettina jotka kommunikoivat keskenään, luonnollisesti ja turvallisesti. Hevonenhan työskentelee todella pienellä paineella silloin kun se itse oikeasti haluaa työskennellä ihmisensä kanssa.

Itselleni hevoset on elämäntapa josta en halua luopua ja josta haluaa oppia aina vain lisää :)

Jukka

Mainosalan moniosaaja, joka ollut alalla jo yli 20vuotta. Ideanikkari jolta ei uudet ideat lopu kesken, asiakkaat saavat aina vähän enempi mitä toivovat :) Hevosia harrastaa "kavioliiton" myötä ja joskus jopa ratsastaa, mutta mieluummin niillä Jukan mielestä "oikeilla" hevosilla, eli isoilla örkeillämme. Muuten kyllä mielenkiinto on enempi tietokoneissa, autoissa ja kaikissa härveleissä joissa on helposti hallittava moottori.... :)Hevosemme

7.6.2007_041.jpg

Issikkatamma Staka s.1989

Luottotamma, Kiltti, patisi satuloidessa talvikarvan aikaan...ei saa nipistellä vatsasta :)

Toimii lapsilla ensipollena ja aremmilla aikuisilla opetusmestarina. Aina valmis menemään kovaa, raipan voi unohtaa..taso Heb ++

Staka sai potkun vieraalta hevoselta ja sai jalkavamman joka ei tunnu paranevan, joten mamma viettää nyt rauhallisia eläkepäiviä ja on vain joskus pienillä lapsilla talutushevosena kentällä.

Trait poitevin ruuna Vador de L`Aube s. 2009. Tässä 2 vuotiaana

img_0515.jpg
vadorravaahh.jpg

Vad on ehdottomasti tallin yksi viisaimmista ja herkemmistä hevosista.

Ratsun oppeja opeteltu toista vuotta ja alkaa jo sujumaan hyvin, toimii myös maastossa varmalla kuskilla. Luottaa ihmiseen kun ihminen sen ansaitsee ja toimii joka tilanteessa hienosti. Kiltti poitsu ja monen suosikki :) Toimii myös maasakäsin opetusmestarina ja akilityhevosena.


IMG_2580.JPG

Vador 6 vuotiaana

Bono, Cloverfield Little Nipper, s. 2002 shirenhevonen. Kiltti, pikkasen reppana, mutta niin ison sydämen omaava shireruuna, yrittää parhaansa aina vaikka väliin pelottaakin, ampiaiset etenkin.... :)

Bono on siirtynyt Esa Ranisen omaksi hevoseksi, useamman vuoden vuokraus ja ylläpitokauden jälkeen :).

img_9935.jpg

img_0004.jpg

Hainton Patrcik, shire s.2008

p1030355.jpg

kuvassa 2vuotiaana arkana nuorena miehenä..

img_2119.jpg

3-vuotiaana, ratsukoulutus aloitettu pikkuhiljaa, poitsu luottavainen ja rauhallinen eri tilanteissa jo..

img_6786.jpg

4-vuotiaana, ratsastus alkoi sujuvasti kun maastatyöskentelyn ansioista asiat oli jo tuttuja poitsulle. Ja siedätysoppien ansiosta ei säiky eikä temppuile :) Patrick on hyvä myös maastakäsittelyn opetusmestarina :) Patrick on kiltti ja ystävällinen kaikille, lapset on pojan suosikkeja :)

Nyt Patrick treenaa sekä kouluratsun hommia että väliin lännenratsastusta ja kesällä maastoillaan ja treenaillaan myös akilityä.PRE ruuna, Eucalipto Poderoso, s.2010 Espanjalainen, todella kiltti ja hyväkäytöksinen herra. Ei pelkää mitään ja kunnioittaa ihmistä hyvin. Ratsastuksessa mennään rauhassa eteenpäin espanjalaisittain treenaten, lisäksi ollaan aloiteltu WE treenejä sekä Rohan tallien taisteluratsastustsa josta poitsu tuntuu tykkäävän erityisesti...niin ja jousiammuntaakin on tarkoitus aloitella pikkuhiljaa myös Poderosn kanssa, treenattu ollaan jo ja siitä hyvä jatkaa...

img_1325.jpg

issikkaruuna Engill, s 2005. Engill on kiltti kaikkien ratstu, jolla voi myös vetää kärryja tai rekeä. Engill toimii kaikessa, myö jousiammuntaratsuna ja akilityssä.

p1010712.jpg

PRE tamma Altanera s. 2010 (Myynnissä)

Potientiaalinen kiltti tamma. Yhden ihmisen herkkäsieluinen ratsu. Hyvät liikkeet. Käynti, ravi, laukat ok, avot, sulut, vastataivutukset jne parhaillaan treenauksessa. Toimii isutunnalla hyvin.
Ei niin "barokkiliikkeinen" on enempi dressagelinjainen hevonen. Terve hevonen.
Kaunis kastanjanruskea tamma.

Täysihoidossa olevat:

Issikkaruuna Vinur s. 2005

pieni kiltti valkoinen rakas riiviö, jota ei moni jaksa ymmrätää, mutta

herkkäsieluinen otus jos saa paikan sydämessäsi, sitä ei hevillä muut
vie. Persoonaa löytyy vaikka muille jakaa :) Omistaja Ronja SirkkaKoiruudet


Andalucialainen bodenguero (rottaterrieri) Jack Sparrow s.2009

Pirtsakka pikkupoika joka kulkee mieluummin kahdella kuin neljällä jalalla ja kaikki ruoka mitä on näköpiirissä hujahtaa heti nassuun :) Ihana otus! Kuvassa Jukan kanssa päiväunilla...rakastaa ihmisiä ja rapsutuksia, kissoja haluaa jahdata ja possuja maistaa...hevoset pelottaa ja saavat pojan jopa haukkumaan, jota se ei kovin paljon muuten tee..

img_8999.jpgWhippet Bonnywapit Frontsideollie "Frodo"

2013
syntynyt Ihana pienimies, joka tuli Hessun seuraajaksi. Älyttömän
kiltti ja oppivainen tapaus. Ystävällinen kaikille :) Kuvassa vielä
pieni napero, nykyään isokokoinen Whippet nuorukainen

img_9375.jpg
Ossi, Flinkbein Olsnic, Polski Owzarek Nizinny,s. 2013 muutti meille Touhon seuraajaksi. Kiltti ja oppivainen pikkupaimen, joka vielä hiukan ihmettelee noita isoja hevosia, mutta kissat ja possut on selvästi kivempiä ja niitä voi jahdata...tai juosta karkuun :)

img_9691.jpg
Tallikissat

p1000929.jpg

Daisy, tallin suosituin kissatyttö, joka rakastaa rapsutusta ja joka ei ikinä pure eikä raavi ketään :)

Abraham, meille kotiutunut kollikissa, joka alun arkailun jälkeen on varsin ystävällinen ja silityksiä kerjäävä kissapoika ja jonka ääni ja katse on mieleenpainuva ..:)

img_8130.jpg

Iines, pieni kissaneiti musta jolla valkoiset viikset, kiltti, kehräävä ja erittäin leikkisä 4kk ja risat. Oli ollut hankalin pentu ja kukaan ei sitä huolinut joten me tietysti otettiin se ja ei kyllä voi sanoa muuta kuin että on ihana pikkuinen kissa :)IN MEMORIAM..MUISTOISSAMME IKUISESTI


Mikki 2003 syntynyt terhakka airispoika jolta mikään ei jää
huomaamatta..:) Mikki on aina iloinen ja reipas sekä valmis uusiin
seikkailuihin, kaikkien kaveri...paitsi hevoset, ne on Mikin mielestä
liian suuria ja pelottavia, joita voisi puraista varmuuden vuoksi...

Mikki 25.7.2003-17.72017

Rakas Mikki mokki morffeus, isonenä, sukkavaras, pappa... lähdit niin yllättäen, vaikka ikää jo oli, olit niin reipas ja iloinen koira loppuun saakka. ikävä on suunnaton ja veit ison palan sydämestäni..Emme unohda sinua koskaan rakas ystävä, sinä suuri lempeä ja leikkisä koiramme, annoit niin paljon. Kiitos että saimme viettää nämä lähes 14vuotta kanssasi. Näemme vielä ystäväni ....


karvaturrit_049.jpg

Donna


p1000933.jpg

Donna, pieni sähäkkä leikattu tyttökissa, joka oppinut pikkuhiljaa tykkäämään silityksestä, oli pentuna täysin villikissa, joka tuli meille pyydystettynä riista-ansaan, kun ei muuten oltu kiinni saatu...

19.11.2014 Rakas pieni kissamme Donna lähti sateenkaarisillalle, opetit minulle paljon pienistä villeistä kissoista...ja olisin halunnut vielä jatkaa yhteistä taivaltamme, mutta kohtalo päätti toisin. Kiitos pieni Donna, tiemme kohtaavat jälleen jossain, joskus...niin toivon.

Touho

10.8.2013 Niin nopeasti voi elämässä menettää jotain tärkeää, rakas Touho topelius tahvanainen terävä...ja mitä kaikkia nimiä sillä olikaan...lähti luotamme sateenkaarisillalle, ikävä on suunnaton. Touho oli rakas ystävä ja työkaveri, aina mukana minne meninkään ja tärkeintä sille oli saada leikkiä pallolla ja olla kanssani joka paikassa. Kiitos Touho ystäväni ajasta jonka vietit luonamme, melkein 10 vuotta tuli täyteen pienen koiran elämässä, toivottavasti näen sinutkin vielä joskus...

karvaturrit_027.jpgT

Hessu

Hessu, frisbeehirmu, joka nuorena loikkasi kevyesti parin metrin korkeuteen ja juoksi niin että kukaan ei perässä pysynyt ..:)

18.2. 2013 Besties Freestyle "Hessu" lähti sateenkaarisillalle Marmorin ja sisarustensa ja muiden kamujen luo...nyt ei kivut enään vaivaa ja taas saa juosta kovaa...Rakastimme sinua pieni koiramme todella paljon...Kiitos näistä melkein 15 vuodesta jotka saimme viettää kanssasi pieni kaunis ystäväni, toivon että nähdään joskus uudelleen...

karvaturrit_032.jpg

Marmori

Mur-Marmur Misiura, "Marmori" Polski Owzarek Nizinny rotuinen koirapoika, joka oli ensimmäinen aivan oma koirani, erittäin kiltti ja tottelevainen pieni poika, joka oli mukanani joka paikassa, niin ulkomailla kuin suomessa reissatessa. Agility oli Marpsun mieliharrastus, jossa itse silloin olin kouluttajana. Kävimme myös useissa näyttelyissä joissa Marpsu menestyi hyvin. Kiitos rakas Marpsu yhteisestä 13 vuodesta ja nähdään sitten joskus...

marmori.bmp

Nipsu

Nipsu, Nippan, Lady Amanda...Clydesdale, olit täällä niin vähän aikaa, mutta annoit niin paljon, annoit rakkauden suuriin ja suurisydämisiin hevosiin. Kiitos sinulle rakas ystäväni.

7.9.07_028_pieni.jpg

Winston

Winston, Coverslane Churchill, shire ruuna...Elämä on niin epäoikeudenmukaista, sinä kiltti ystäväni, olit ja olet niin rakas hevonen minulle. Kiitos että olit elämässäni tämän lyhyen hetken. Olit SE minun hevoseni.... En unohda sinua koskaan rakas suuri ystäväni...me nähdään vielä..

p10302712.jpg
Fanny 20.3.1993 - 11.7.2015

Rakas kaunis Fanny, olit niin ihana ystävä. Kiitos siitä että saimme viettää
kanssasi monta ihanaa vuotta. Opetit meille ja monille muille niin paljon
hevosen ja ihmisen välisestä ystävyydestä. Nähdään sitten joskus rakas
iso ystävä ...


fanny_jaana_jukka_7075.jpg